tiistai 15. joulukuuta 2015

Gluteenittomat piparkakut

Gluteenittomat piparkakut ovat murenevaisia. Tällä ohjeella, jonka olen kehittänyt piparkakkutaikinaohjeita yhdistelemällä vuonna 1998 (silloin tosin vehnäjauhoilla), saat pulleita, mureita ja mausteisia piparkakkuja. Nämä sopivat hyvin gluteenittoman glögi-piparikakun pohjaksi. Voit tehdä taikinan myös vehnästä. Jätä silloin psyllium-jauhe pois.

2 dl tummaa siirappia
275 g (maidotonta) margariinia
5 tl (25 ml) kanelia
5 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
runsas 2,5 dl sokeria
2 munaa
3-4 tl psyllium-jauhetta
3 dl perunajauhoja
vajaat 3 tl soodaa
500 g (yksi paketillinen) Semper Fin Mix –jauhoseosta tai jotain muuta gluteenitonta jauhoseosta

Kiehauta siirappi, mausteet ja rasva. Jäähdytä vesihauteessa välillä vatkaten.
Riko munat ja lisää psyllium-jauhe kevyesti vatkaten. Anna seistä 10 minuuttia.
Vatkaa munat ja sokeri hyvin.
Sekoita siirappiseos ja muna-sokeriseos toisiinsa.
Lisää perunajauhot taikinaan.
Sekoita sooda jauhoseokseen. Vaihda vatkaimeen tai yleiskoneeseen taikinakoukut viimeistään nyt.
Lisää jauhoseos taikinaan ja pane taikina kylmään ainakin neljäksi tunniksi.


Taikina on tavallista piparkakkutaikinaa tarttuvaisempaa, joten jauhota leivinlauta ja kaulin hyvin.
Paista piparkakkuja 200 asteessa noin 5 minuuttia.    


Gluteeniton glögi-piparikakku

Olen noudattanut reilun vuoden ajan vehnätöntä ruokavaliota epämääräisten allergiaoireiden takia. Oireet katosivat kolmantena vehnättömänä päivänä, ja sen jälkeen olen opetellut tekemään kaikenlaista ilman vehnää. Tämä ohje noudattaa perusjuustokakun reseptiä, mutta (tietenkin) oman maun mukaan muokattuna. Pohjan voi tietenkin tehdä millaisista piparkakuista vain, eli kakun ei tarvitse olla gluteeniton. Leppoisaa joulunalusaikaa!


Varoitus sinulle, joka olet ennenkin leiponut (juustokakkuja): tämä on rautalankaohje.

Varaa kakun tekemiseen vähintään kuusi tuntia ennen kuin tarjoilet sen. Paras tapa on tehdä kakku edellisenä päivänä, niin se ehtii hyytyä kunnolla.

ainekset:

pohja
150 g gluteenittomia piparkakkuja (esim. Semper, tai itse tehdyt piparkakut)
75 g voita tai margariinia

täyte
6 liivatelehteä
0,5 dl vettä
2,5 dl Flora vispiä (purkillinen siis)
200 g Valion Violaa (voi olla vaniljanmakuista tai vaikka appelsiinituorejuustoa, mulla oli vaniljaa)
2 dl sokeria
50 g gluteenittomia piparkakkuja

kiille
2-3 liivatelehteä nestemäärän mukaan (1 lehti per dl)
2-3 dl glögitiivistettä riippuen siitä miten paksun kerroksen haluat

tarvikkeet:
irtopohjavuoka, leivin- tai kakkupaperia, tehosekoitin tai minigrip-pussi ja kaulin, sähkövatkain, pieni kattila, kulhoja, lusikka tai muu sekoitusväline

tee näin:

aluksi
Vuoraa halkaisijaltaan 18 cm:n irtopohjavuoan pohja leivin- tai kakkupaperilla.
Laita pohjan liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

pohja
Murskaa piparkakut tehosekoittimella tai paksun pakastepussin sisällä.
Jos murskaat kaiken kerralla, muista jättää 50 g pipareita täytteeseen.
Sulata rasva ja sekoita pohjan ainekset keskenään.
Painele muruseos vuoan pohjalle.

täyte
Vatkaa Flora vispi tukevaksi vaahdoksi.
Sekoita vaahtoon notkistettu tuorejuusto, loput piparimurut ja sokeri.
Keitä vähän vettä.
Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita kuumaan vesitilkkaan.
Kaada liivatevesi täytteen sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte vuokaan, tasoita ja tuuppaa jääkaappiin vähintään 3 tunniksi.

kiille
Liota liivatelehtiä vähintään 5 minuuttia.
Kiehauta kattilassa puoli desilitraa glögitiivistettä. Laimennettu tiiviste ei maistu kakun päällä miltään.
Pudottele liivatelehdet kuumaan glögiin ja sekoita, niin että ne liukenevat.
Sekoita loppu glögitiiviste liivateseokseen ja kaada varovasti kakun päälle.
Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

lopuksi
Koristele, jos haluat. Nauti.

PS.
Saat kakusta maidottoman käyttämällä markkinoilla olevia vaahtoutuvia kasvirasvavalmisteita, joita on ainakin Sunnuntailla, GoGreenillä ja Alprolla. Valitettavasti en ole kokeillut niitä, joten en osaa neuvoa parasta vaihtoehtoa. Sitä paitsi niissä on erilaisia allergisoivia juttuja: soijaa, kauraa jne.